نشست زمستانه زنان در مهندسی 1403
در حاشیۀ پانزدهمین مراسم اهدای جوایز بخش ایران IEEE، در روز چهارشنبه 17 بهمنماه 1403، نشست زمستانۀ زنان در مهندسی با حضور بیش از 100 نفر از استادان، دانشجویان و شاخههای دانشجویی بخش ایران IEEE در سالن شهید اتابکی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد. همچنین همزمان مراسم به صورت زنده از سکوی اسکاي روم نيز پخش شد.
مراسم با تلاوت آياتي از کلام ا... مجيد و پخش سرود جمهوری سلامی آغاز شد. سپس مراسم با سخنرانی جناب آقای دکتر نصرتا... گرانپایه، رئیس بخش ایران IEEE و عرض خیر مقدم و خوش آمدگویی به حضار دنبال شد. آقای دکتر گرانپایه در سخنان خود به نقش زنان در جامعه اشاره و اعلام داشتند که کمیته زنان در مهندسی مختص زنان نیست، بلکه آحاد جامعه اعم از زن و مرد را شامل میشود و در برنامههای آتی کمیته WIE نیز به گونهای برنامهریزی شود که آقایان و خانمها بتوانند از برنامههای کمیته WIE بهره ببرند.
در ادامه مجموعه سخنرانیهایی به شرح ذیل ارائه شد:
ایشان در سخنرانی خود به معرفی فناوری کوانتومی پرداخت و به معرفی ایدههای انقلابی مکانیک کوانتومی اشاره کرد. سپس با معرفی اصول کار رایانش کوانتومی، برتری رایانش کوانتومی نسبت به رایانش کلاسیک را مطرح نمود و کاربردهای رایانشهای کوانتومی را معرفی کرد. در ادامه به معرفی امنیت اطلاعات و تهدید رایانههای کوانتومی اشاره کرد و راهکارهای مقابله با تهدید رایانههای کوانتومی را توضیح داد. سپس نسبت به توضیح ارتباطات کوانتومی و توزیع کلید و رمزنگاری در رایانش کوانتومی و ارتباطات امن کوانتومی پرداخت و پروتکلهای امن ارتباطات کوانتومی و انواع احراز هویت امن را معرفی کرد.
خلاصهای از سوابق خانم دکتر عاطفه ترکمن: دارای دکتری مهندسی نرمافزار، پژوهشگر امنیت در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات. حوزه تخصصی ایشان، مباحث مهندسی نرم افزار و مباحث امنیت اطلاعات و ارتباطات (رمزنگاری، احراز هویت کلاسیک و کوانتومی و ...) است.
ایشان در سخنرانی خود ابتدا به معرفی کوتاهی از کاربردهای رباتیک در توانبخشی عصبی-حرکتی پرداخت و نشان داد که این فناوری اگر با شناخت مناسب از علم کنترل حرکت توأم شود میتواند کمک موثری برای توانبخشیهای عصبی-حرکتی باشد. سپس به چند مورد کارهای تحقیقاتی در این زمینه که در آزمایشگاه کنترل حرکتی و علوم اعصاب محاسباتی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران انجام شده، اشارۀ مختصری نمود.
برخی از کارهای صورت گرفته در داخل کشور را بدین شرح ارائه نمود:
خلاصهای از سوابق خانم دکتر فریبا بهرامی: ایشان دانشیار گروه مهندسی پزشکی، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی دانشگاه تهران است. وی مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه صنعتی اصفهان در رشته مهندسی مخابرات، به ترتیب در سالهای 1985 و 1988 دریافت نمود و بهعنوان اولین دانشآموختۀ دکتری دانشگاه تهران در رشته مهندسی پزشکی، مدرک دکتری خود را در سال 1998 دریافت کرد. در طی تحصیل دوره دکتری از سال 1994 تا 1997 با دریافت بورس 2 سالهای از سازمان DAAD آلمان قسمتی از تحقیقات دکتری خود را در دانشگاه صنعتی مونیخ انجام داد.
ایشان در سخنرانی خود به موضوع طراحی نانومواد پرداخت و به طور مبسوط بهرهگیری از هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در طراحی نانومواد کاربردی را ارائه نمود. ایشان به اهمیت استراتژیهای محاسباتی و ابزار هوش مصنوعی در طراحی نانو مواد کاربردی و توسعه فناوریهای جدید اشاره کرد. این استراتژیها به پژوهشگران کمک میکنند تا با استفاده از مدلسازی ریاضی و الگوریتمهای یادگیری ماشین، رفتار و ویژگیهای نانو مواد را پیشبینی و تحلیل کنند و با بررسی رفتار ذرات در مقیاس نانو به خواص کلان مواد پی ببرند. در طراحیهای هوشمند نانومواد میتوان به توسعۀ محصولات جدید و بهبود فرآیندهای صنعتی به ویژه در حوزههای پزشکی، الکترونیک و انرژی کمک کرد.
خلاصهای از سوابق دکتر افشان مهاجری: دکتر افشان مهاجری دانش آموخته رتبه اول مقطع دکتری در رشته شیمی فیزیک، در سال ۱۳۸۲ از دانشگاه شیراز است، که در همان سال به استخدام دانشگاه شیراز درآمد. در سال ۱۳۸۶ به مرتبه دانشیاری و از سال ۱۳۹۱ در مرتبه استاد تمام دانشگاه شیراز مشغول به فعالیت است. در سال ۱۳۹۵ در دوره فرصت مطالعاتی که در دانشگاه هاروارد آمریکا سپری کرد با کاربردهای یادگیری ماشین در حوزۀ علوم پایه و به ویژه شیمی آشنا شد. تاکنون بیش از ۱۱۵ مقاله در مجلات معتبر بینالمللی چاپ کرده است. ایشان سردبیر مجله بینالمللی شیمی-فیزیک نیز است.
ایشان در سخنرانی خود نسبت به ارائۀ چالشهایی که زنان در کار مهندسی در پیش دارند پرداخته و به عنوان اولین بانوی مهندس در امر نظام مهندسی ساختمان، تجربیاتی که در این زمینه داشت را بیان نمود.
خانم مهندس الهه رادمهر دانشآموختۀ مهندسی معماری از دانشگاه لوزون است. ایشان عضو هیأت مدیرۀ ادوار مختلف سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و مدیر اجرایی سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور (شورای مرکزی) نیز هستند.
ایشان در بخش اول سخنرانی خود به وضعیت زنان در آموزش عالی، از نظر ثبتنام شدگان، دانشآموختگان، اعضای هیأت علمی دانشگاهها، جوایز تحصیلی، بورسیهها و فرصتهای مطالعاتی پرداخت. در ادامه ایشان وضعیت زنان در پژوهش را از نظر اعضای هیأت علمی در پژوهشگاهها، پژوهشگران فعال در کارگاههاي داراي فعالیت تحقیق و توسعه و همچنین مجریان طرحهای پژوهشی را بررسی کرد. همچنین وضعیت اشتغال زنان (مشاغل مختلف و کارآفرینی) و وضعیت زنان در موقعیتهای مدیریتی (دانشگاهها، پژوهشگاهها و مجامع و کمیتههای علمی) را مورد تحلیل قرارداد.
دکتر فمیدا فلاح دانشیار مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف است. ایشان مدارک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه صنعتی شریف در رشته مهندسی مکانیک - طراحی کاربردی دریافت نمود. وی به مدت سه سال در پژوهشگاه هوافضا و از سال 1391 تا اکنون به عنوان عضو هیأت علمی در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف مشغول به کار هستند. زمینههای علاقهمندی ایشان مکانیک جامدات، تئوری ورق و پوسته، تحلیل پایداری، مواد مرکب و ریاضیات کاربردی است و بیش از 50 مقاله در مجلهها و کنفرانسهای معتبر در این موضوعات چاپ کردهاند. ایشان به مدت پنج سال معاون دانشجویی دانشکده و دو سال مدیر گروه طراحی کاربردی بودند و در حال حاضر معاون پردیس خودگردان دانشگاه صنعتی شریف، عضو مدعو گروه علوم مهندسی و رئیس کارگروه جایگاه زنان در علم و فناوری فرهنگستان علوم هستند.
در بخش دوم نشست زمستانۀ زنان در مهندسی بخش ایران IEEE، سرکار خانم پروفسور افشان مهاجری، به معرفی پویش بانوان استاد دانشگاه شیراز درحمایت از توانمندسازی دانشجویان پرداختند و با بیان اهداف، وظایف، چشمانداز و ارکان، پویش بانوان استاد دانشگاه شیراز را توضیح دادند. در ادامه اعضای پویش شامل خانمها دکتر افشان مهاجری، مهندس سیمین مهدیزاده، مهندس صدیقه فروتن، دکتر افسانه صفوي، دکتر ملیحهالزمان منصفی، دکتر هما رجایی ، مهندس شهلا حبیبی، دکتر زهره عظیمیفر، دکتر الهام صفایی، دکتر ربابه رستمي، دکتر سارا دانشمند، دکتر مریم دهقانی، دکتر زهرا علیمراد، دکتر محبوبه فضایلی، دکتر مریم اختیاری و دکتر صدیقه سینا معرفی شدند.
ایشان در ادامه دو هدف اصلی برای پویش به شرح ذیل بیان کرد:
همچنین خلاصهای از فعالیتهای پویش بانوان استاد دانشگاه در حمایت از دانشجویان از سال 1399 تا سال 1403 را به شرح زیر بیان کرد:
در بخش سوم نشست زمستانۀ زنان در مهندسی بخش ایران IEEE، میزگرد با موضوع آسیب شناسی ارتقاء زنان در مهندسی به ریاست پروفسور زهره عظیمیفر، رئیس کمیته زنان در مهندسی بخش ایران IEEE برگزار شد. اعضای این نشست پروفسور شهره کسایی، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف، دکتر فتانه تقییاره، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، دکتر لیلا محمدی، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، و مهندس سمیرا کوشکستانی، مدیرعامل شرکت طنین پرداز پاسارگاد، بودند.
این نشست با هدف بررسی چالشها و موانع پیش روی
زنان در مسیر ارتقا و دستیابی به موقعیتهای مدیریتی در حوزه مهندسی برگزار شد. همچنین، تلاش شد تا با ارائه تجربیات و راهکارهای موفق، مسیر رشد حرفهای زنان در صنعت و دانشگاه هموارتر شود. تعامل میان متخصصان و فعالان این حوزه نیز بستری برای به اشتراکگذاری دیدگاهها و افزایش آگاهی نسبت به اهمیت حضور زنان در بخشهای علمی و اجرایی فراهم کرد.
در بخش پایانی این رویداد از کلیۀ سخنرانان و اعضای میزگرد به پاس همکاری و ارائۀ سخنرانی تقدیر بعمل آمد و با اهدای لوح سپاس از ایشان تقدیر بعمل آمد.